Highest Golden "Caleb Bradham" Award from Pepsi Co International Awarded to Prilepska Pivarnica

For the first time, one of the gold Caleb Bradham Quality Excellence Awards 2017, goes to Prilep Brewery as a PepsiCo bottler.

There are 3 levels of awards – Gold, Silver and Bronze.  Plant performance is assessed against defined criteria and assigned an appropriate level of award where criteria are met.

PepsiCo Caleb Bradham Quality Excellence Awards 2017
The award annually recognize the top performing PepsiCo liquid manufacturing sites around the world in regards to exceptional quality & Food safety. PepsiCo International headed congratulations to all the award winners on their consistent, high performance throughout the year in producing products to design and ensuring our consumers are enjoying our great tasting and safe beverages on a daily basis.

Оваа награда е толку значајна и го означува врвното професионално работење,  токму поради нејзиното потекло. Наградата всушност го носи името на изумителот на пијалакот Pepsi и основач на компанијата Caleb Bradham (1867 – 1934). Тој  дипломирал Фармација на Универзитетот Северна Каролина, потоа продолжил да студира Медицина на Универзитетот во Мериленд, но морал да ги прекине студиите и да се врати во Северна Каролина, каде што отворил аптека по име “Bradham Drug Company”.  Работејќи тука, во 1893 година создал еден пијалак од кола, ванила и “ретки масла”, популарно наречен “Пијалакот на Бред”, којшто во 1898 година го преименувал во Pepsi Cola. Името на пијалакот го составил од пепсин и кола, бидејќи верувал дека овој пијалак го потпомага варењето на храната  во желудникот. Всушност Пепсинот е најважниот ензим што се содржи во желудечниот сок, каде неговата основа е да врши разградување на сите видови протеини. Пепсинот ги разбива протеините на нискомолекуларни соединенија – аминокиселини и така тие можат да влезат во крвотокот. Така при крајот на 1902 година е формирана компанијата “Caleb Bradham”, а следната година пијалакот Pepsi Cola е регистриран со заштитен знак. На врвот на успехот Bradham доделил франшизи за производство на Pepsi Cola во 24 Сојузни држави.

Внесете го вашиот датум на раѓање

За да влезете на страницата мора да имате повеќе од 18 години. Пополнете во следниот формат: дд мм гггг

ДД ММ ГГГГ

Прилепска Пиварница 2016 @ Сите права задржани.